در راستای دانستن راه های جلوگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی بهتر است علت این پوسیدگی را بدانیم.
در دوره درمان ارتودنسی رسیدگی به بهداشت دهان و دندان مقداری دشوار است. چرا که براکت هایی که روی دندان قرار دارند، قسمتی از مینای دندان را پوشانده و هنگام مسواک زدن تمام سطوح دندان تمیز نمی شود و باکتری ها می توانند به سرعت رشد کنند. همچنین زمانی که تکه ای از غذا در ارتودنسی باق مانده باشد و شما متوجه آن نباشید یا قادر به تمیز کردن عمقی نیستید، بستر ایده حالی برای تجمع باکتری ها ایجاد شده است. این باکتری ها ریشه پوسیدگی دندان در ارتودنسی می باشند.
در صورتی که مینای دندان از پیش ضعیف باشد، پیش از تمام شدن دوره ارتودنسی، دندان پوسیده می شود. در این صورت با سیم کشی های دندان به مشکل روبرو می شوید.
روش هایی وجود دارند که اگر در طول درمان ارتودنسی آن ها را رعایت کنید از پوسیدگی دندان در امان خواهید بود. این راه حل ها در استفاده از ابزارهای بهداشتی و مناسب ارتودنسی، معاینه های مکرر و …. خلاصه می شوند که به شرح آنها می پردازیم.
همان طور که پیش از این اشاره کردیم در مسواک زدن معمولی، دندان کاملا تمیز نشده و مسواک زدن به تنهایی به شما کمکی نخواهد کرد. برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی، از راه مسواک زدن لازم است مسواک مخصوص ارتودنسی تهیه کرده تا قادر به تمیز کردن اطراف براکت که و پشت سیم ارتودنسی باشید.
علاوه بر بهداشت دندان، بهداشت دهان هم می تواند موجب جلوگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی شود. به این صورت که دهانشویه علاوه بر دهان با دندان ها نیز در ارتباط خواهد بود. همچنین میکروب ها و باکتری هایی در دهان و لثه وجود دارند که می توانند روی دندان تجمع کنند و مینای دندان را تخریب کنند.
لازم است از ابتدا تا پایان دوره در درمان، ماهی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا میزان جرم دندان های شما تشخیص داده شده و در صورت نیاز جرمگیری انجام شود. جرمگیری کمک به سزایی در از بین بردن تمام باکتری ها، پلاک ها و باقی مانده غذا در عاج دندان می کند.
علاوه بر این جرمگیری برای سلامت دندان پس از ارتودنسی نیز لازم است. البته نباید به امید جرمگیری از بهداشت دهان و دندان خود بگذرید.
در ارتودنسی دندان، همان طور که به مراتب اشاره کردیم پاکسازی بعضی قسمت های دندان دشوار می باشد. نمی توان گفت در دو سال طول درمان به هیچ عنوان برخی مواد غذایی را مصرف نکنید. اما توصیه می شود سعی کنید مصرف مواد غذایی چسبنده و شیرین مانند، شکلات، پاستیل، انواع شیرینی هایی که شهد دارند و همچنین مصرف مداوم نوشیدنی های قنددار، را کاهش دهید. چرا که شیرینی آن ها میان دندان ها باقی مانده و به دشواری پاکسازی می شود.
بله، یکی از لازمه های رعایت بهداشت در این دوره بوده و یکی از مهم ترین راه ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی می باشد. چرا که اکثر پلاک ها بین دندان ها و اطراف براکت ها ایجاد می شوند و ممکن است مسواک ارتودنسی هم قادر به دسترسی به آنها نباشد. در نتیجه با استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی، تمام پلاک ها یا برخی تکه های غذا، برطرف می شوند. به این ترتیب کمتر در معرض پوسیدگی دندان قرار خواهید گرفت.
در صورتی که دندان های شما علاوه بر نا مرتبی دچار پوسیدگی نیز شده بود، به هیچ عنوان آن دندان پوسیده را ارتودنسی نکنید. البته دندانپزشک می بایست میزان پوسیدگی دردسر ساز برای ارتودنسی را تشخیص دهد. چرا که در صورت براکت گذاشتن روی دندان ضعیف، به سرعت پوسیدگی افزایش یافته و با مشکل مواجه می شوید.
در این شرایط به ترمیم و برگرداندن ساختار دندان بپردازید. سپس ارتودنسی بگذارید.
سلامت دندان پیش از شروع ارتودنسی در میزان خرابی دندان در ارتودنسی تاثیر دارد. ر نتیجه توصیه می شود با دندان پوسیده درمان ارتودنسی را شروع نکنید. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان ارتودنسی شده در طول درمان می بایست بهداشت و رسیدگی به دندان خود را بیش از پیش رعایت کنید.