در راستای عواض نیفتادن دندان شیری بهتر است با رشد طبیعی هم آشنا شویم. اگر نگاهی به جمجمه کودکی که دندان ندارد نگاه کنید می بینید که بالای لثه دو ردیف دندان وجود دارد اما نهفته هستند. هرگاه زمان رشد دندان های شیری شد یک ردیف از دندان ها به پایین حرکت کرده و نمایان می شوند. ردیف دندان های اصلی همچنان نهفته است. هنگامی که دندان های شیری بیفتند به این معناست که دندان های اصلی شروع به پایین آمدن کرده اند. این کونه دندان اصلی ریشه دندان شیری را ضعیف کرده و به صورت طبیعی میفتند.
اما گاهی این روند دچار اختلال می شود، برای مثال دندان های شیری فرزند شما در زمان خودش نمیفتند اگر به دندانپزشک مراجعه نکنید دندان های اصلی رشد می کنند. نیفتادن دندان شیری و عدم کشیدن آنها پس از رشد دندان های اصلی، موجب می شود ردیف دندان های اصلی پشت دندان های شیری پنهان شده و در صورت کشیدن آنها در این زمان برای شما تنها دندان های کجی می مانند که سرجای خود نیستند. مگر آن که دندانپزشک آن را برای شما به جای اولیه و منظم بگردانند.
نیفتادن دندان شیری موضوعی غیر قابل حل شدن نیست. در صورتی که متوجه شدید دندان های شیری فرزندتان نمی افتد، به دندانپزشک مراجعه کرده تا اگر دندان اصلی در فک خود ندارید شما را درمان کنند و در صورت وجود دندان های اصلی، دندان های شیری شما را بکشند.
برای رفع این مشکل به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید.
گاهی ممکن است عدم وجود دندان اصلی در فردی وجود نداشته باشد. در نتیجه دندان اصلی وجود ندارد که توسط آن ریشه دندان شیری تحلیل برود. البته این موضوع شایع است که افراد بدون دندان اصلی متولد شوند.
حتی ممکن است تنها برخی از آنها را نداشته باشید. برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید.
گاهی اوقات ممکن است ریشه دندان شیری به وسیله رشته رباطی به فک خورده باشند. در نتیجه این دندان نمی تواند بیفتد. در این صورت دندان دائمی نمی تواند ریشه آن را از بین ببرد و به رشد خود در قسمت دیگری از لثه ادامه می دهد.
به بیمارانی که مشکل جوش خوردن دندان به ریشه را دارد در واقع دچار انکیلوز می باشند.
همان طور که پیش از این اشاره کردیم دندان اصلی باید موجب تحلیل ریشه دندان شیری شود تا آن بیفتد. اما اتفاق می افتد که دندان اصلی از مسیر دیگری رشد کرده و از کنار دندان شیری بیرون میزند. و ریشه دندان شیری را حل نمی کنند. در نتیجه فشاری به دندان شیری وارد نمی شود. در صورت عدم برخورد دندان های اصلی به ریشه، علت نیفتادن دندان شیری است.
در صورتی که کودک شما بهداشت دهان و دندان را از همان ابتدا رعایت نکنند موجب عفونت لثه و در نهایت آسیب رساندن به دندان های دائمی، قبل از رشد، می شود. به این گونه که اگر عفونت را درمان نکنید به استخوان دندان های داخلی نفوذ کرده و موجب پوسیدگی می شود.
برخی از بیماری ها که آنچنان شایع نیستند می توانند مانع افتادن دندان شیری شوند. این بیماری های نادر بیشتر در مغز اتفاق می افتند.
این بیماری ها به شرح زیر هستند.
حتی نداشتن دندان دائمی مادرزادی می توانند یک بیماری باشند.
ممکن است دندان شیری به اندازه دندان دائم کار کند اما موجب برخی بیماری های دهانی می شود. در گذر زمان نیز دچار عفونت لثه و مشکل در گفتار خواهید شد. همچنین دندان های شیری ظاهر و چینش چندان مناسبی ندارند، پس بهتر است برای درمان اقدام نمایید.
لازم به ذکر است که دندانپزشک برای برخی درمان را ضروری نداشته و دوام دندان های شیری را مناسب می داند. سعی کنید در همان کودکی این مسئله را درک کنید. چرا که این موضوع به کودک احساس ناخوشایندی می دهد.
دندان شیری نهایتا تا بیست سالگی شما دوام می آورد.
کشیدن دندان شیری برای کودکانی که در افتادن آنها تاخیر داشته اند الزامی است. چرا که پس از رشد دندان دائم، پشت دندان های شیری مجبور خواهید بود بعد از کشیدن، دندان های ثابت را ارتودنسی کنید.