پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می افتد که بر اثر عدم رعایت بهداشت دهان، حفره ای در دندان شما شکل می گیرد. این اتفاق ممکن است در همه سنین اتفاق بیفتد و بر سلامت دهان آنها تاثیر بگذارد. پوسیدگی دندان را می توان پیشگیری یا درمان کرد.
پوسیدگی دندان یک بیماری مرتبط با رژیم غذایی است که منجر به از دست رفتن مواد معدنی داخل دندان ها می شود. این معضل ناشی از پلاک، یک لایه چسبنده از میکروب ها در دهان می باشد. میکروب ها در پلاک، شکر موجود در غذا و نوشیدنی ها به اسید تبدیل کرده و به تدریج به دندان ها آسیب می رساند. در مراحل اولیه علائم پوسیدگی، می تواند به عنوان یک نقطه یا خط سفید روی دندان ظاهر شود، اما به علت از بین رفتن مواد معدنی، به مرور به حفره تبدیل می شود و علت پوسیدگی دندان باشد و در نهایت منجر به درد دندان می شود. اگر حفره درمان نشود و به دندان درد برسد، ممکن است لثه آبسه کند.
بعضی از داروها می توانند بر غدد بزاقی شما تأثیر بگذارند و مقدار بزاقی را که می توانند ایجاد کنند را کاهش دهند و منجر به دهان خشک شود.کار کردن در یک محیط خشک و ننوشیدن آب به اندازه کافی می تواند منجر به کاهش تولید بزاق شود. علاوه بر این، مصرف زیاد کافئین موجود در نوشیدنی های قهوه، چای، شکلات و کولا می تواند باعث کاهش سطح مایع در بدن و کاهش بزاق شود. بیماری یا شرایطی که بر غدد بزاقی تأثیر می گذارند، به عنوان مثال سندرم Sjogren نیز در خشک شدن دهان موثر باشد و به مرور علت پوسیدگی دندان شود.
یکی از مجموعه علت پوسیدگی دندان، خشک بودن دهان دائمی است. بزاق یک دفاع کننده طبیعی قدرتمند در برابر پوسیدگی دندان است. بزاق می تواند قند را از دهان خود به معده بشویید، اثرات مضر اسید ساخته شده توسط باکتری ها را متوقف کند، با باکتری ها مبارزه کند و مراحل اولیه پوسیدگی دندان را با ترمیم مواد معدنی دندان تغییر دهید. کاهش جریان خون بزاق (دهان خشک) می تواند خطر ابتلا به پوسیدگی دندان را افزایش دهد. بزاق به رقیق و خنثی کردن اسید کمک می کند که باعث کم خونی می شود و یک دفاع طبیعی طبیعی در برابر پوسیدگی است.
برای پیشگیری از پوسیدگی، باید ابتدا علت پوسیدگی دندان را بشناسیم. خوردن یک رژیم غذایی متعادل سالم، کاهش خوردن غذاها و نوشیدنی های شیرین، محدود کردن مصرف قند تا زمان غذا، نوشیدن آب شیرین (شامل فلوراید) به جای نوشابه یا آب نوشیدنی، استفاده از قندهای پنهانی مانند قهوه یا چای، تنقلات و غلات، دوبار مسواک زدن در روز، استفاده از نخ دندان، رعایت بهداشت، باکتری های مضر را کاهش می دهد. مصرف نخ دندان تا 30 درصد می تواند به تمیز کردن دندان ها کمک کند. با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید و آب آشامیدنی فلوراید شده می توانید از دندان ها در مقابل اسید محافظت کنید. آدامس بدون قند پس از وعده های غذایی برای افزایش جریان بزاق مفید است.
پوسیدگی دندان ممکن است باعث درد شود. دندان درد یا درد مداوم شما را بیدار نگاه دارد. ممکن است با حساسیت خود را نشان دهد و در هنگام غذا خوردن یا نوشیدن چیزی گرم، سرد یا شیرین ممکن است درد شدید ناگهانی احساس کنید. لکه های خاکستری، قهوه ای، سیاه و سفید بر روی دندان های شما ظاهر می شود. بوی بد دهان و طعم ناخوشایند در دهان از سایر علائم پوسیدگی هستند. درمان پوسیدگی در مراحل اولیه بسیار ساده تر و ارزان تر است. دندانپزشکان معمولا می توانند علت پوسیدگی دندان را شناسایی کرده و مشکلات بیشتر را با یک عکس اشعه ایکس بفهمند.
پوسیدگی دندان یکی از مشکلات بهداشت دهان و دندان در بیشتر کشورهای صنعتی است که 90-60٪ از دانش آموزان و اکثریت قریب به اتفاق بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. دندانپزشک می تواند روند پیشرفت عامل به وجود آورنده علت پوسیدگی دندان را با فلوراید یا سایر محصولات کاهش دهد. هنگامی که حفره ها در مینای دندانی شکل می گیرند، پلاک و باکتری ها می توانند به درون برسند. در موارد پیشرفته، ممکن است حفره شکل گرفته باشد که ممکن است نیاز به پر شدن داشته باشد. دندانپزشک شما قسمت آسیب دیده دندان را برطرف می کند و دندان را با مواد پر کننده ترمیم می کند. در موارد حاد ممکن است مجبور به کشیدن دندان پوسیده شده و برای جایگزینی آن باید به فوق تخصص ایمپلنت مراجعه نمایید.
داشتن مراقبتهای دندانپزشکی منظم مهم است. بزرگسالان باید حداقل دو بار در هر دو سال یکبار چک کنند و کودکان زیر 18 سال حداقل یک بار در سال باید چک کنند. پس از شناسایی علت پوسیدگی دندان، برای مرحله درمان آن، باید سریعا اقدام نمایید. زیرا اگر به پوسیدگی دندان توجه ننموده و گسترش یابد، ممکن است منجر به عصب کشی، روکش کردن و یا کشیدن دندان شود که جایگزینی آن نیاز به متخصص ایمپلنت دارد. روش اصلی درمان حفره دندان، پر کردن و ترمیم آن با مواد مختلف مانند رزین های کامپوزیتی، آمالگام، پرسلن و… می باشد.