قالب گیری دندان به دلایل متعددی انجام می شود که هدف از هر کدام می تواند زیبایی یا سلامت باشد. نحوه قالب گیری دندان یا مراحل ساخت آن بسیار حساس و تخصصی می باشد. چرا که مواد باید به گونه ای شکل گیرند که کاملا اندازه و مانند دندان اصلی باشند. در غیر این صورت بیمار با مشکلاتی مواجه می شود. در ادامه این مطلب به مراحل انجام قالب گیری دندان اشاره خواهیم کرد.
دندان طی یک فرایند چند مرحله ای قالب گیری شده و تمام مراحل آن با حساسیت بالا انجام می شوند. دندانپزشک برای ساخت دندان جایگزین طبق گام های زیر پیش می رود. مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنیم تنها یکی از نحوه های قالب گیری دندان می باشد که به دلیل جامع بودن آن را شرح می دهیم.
دندان جدید به گونه ای باید ساخته شود که امکان مقایسه آن با دیگر دندان های اصلی نباشد. برای اینکار بافت دهان، فرم فک و چینش دندان های شما مورد بررسی قرار می گیرند.
هنگام قالب گیری دندان در آزمایشگاه باید از تمیز بودن دندان اطمینان حاصل نمایید. در صورتی که نمونه پلاستیکی ساخته شده آلوده باشد (برای مثال گرد و غبار روی آن نشسته باشد.) حتما پیش از ساخت دندان باید آن را تمیز کنید. به این مفهوم که هیچ عامل مزاحمی نباید در این فرایند وجود داشته باشد. گرد و غبار نیز می تواند رنگ مواد سفید دندان را تغییر دهید.
در راستای اشاره به نحوه قالب گیری دندان و هدف از این کار باید به انواع آن نیز اشاره کنیم. چرا که قالب گیری به بهانه های گوناگونی انجام می شود. ساخت دندان طی قالب گیری اولیه و قالب گیری نهایی و ثبت اکلوزال انجام می شود که سه نوع قالب گیری می باشند.
ارتودنسی، مدل شخصی، تری های اختصاصی و روکش دندان نیز با روش قالب گیری اولیه انجام می شوند.
در صورتی که دندانپزشک طبق روش قالب گیری نهایی به ساخت دندان بپردازد خمیر با تمام جزئیات بافت دهان، لثه و دندان شکل می گیرد. به همین خاطر است که اموری مانند ارتودنسی با قالب گیری اولیه انجام می شود، چرا که برای ارتودنسی نیازی به داشتن کپی دقیق بافت دندان نمی باشد.
ثبت اکلوزال نیز برای ساخت انواع پروتز، کامپوزیت، لمینت و به کار می آید. برای مثال در ساخت پروتز قطعا به روابط فک بالا و پایین باید توجه شود، جزئی ترین بافت های دهان و دندان در ساخت بریج و پروتز نیز باید با استفاده از پلان اکلوزال قالب گیری شوند.
نحوه قالب گیری دندان به تمام این موارد بستگی داشته و با توجه به این شیوه های قالب گیری، به ساخت دندان مصنوعی، ابزارهای ارتودنسی، تری های مخصوص، ساخت روکش، نایت گارد، انواع نگهدارنده ها و … پرداخته می شود.
در راستای آشنایی کلی با نحوه قالب گیری دندان باید با روش هایی که این عمل انجام می شود آشنا باشید. در واقع روش های قالب گیری با نحوه آن تفاوت دارد. این روش ها عبارتند از:
روش دیجیتال: قالب گیری دندان به روش دیجیتال تنها یک روز به طول می انجامد با این حال از دقت و حساسیت بالایی برخوردار می باشد. به گونه ای که حداقل میزان خطا را شامل می شود.
سنتی: در روش سنتی احتمال خطا وجود داشته و برای مدتی رسیدن به نتیجه نهایی زمان می برد. پیش از این به نحوه قالب گیری دندان و مراحل آن اشاره کردیم که از روش سنتی به حساب می آید.
در نحوه قالب گیری دندان دو روش سنتی و دیجیتال وجود دارد هر کدام مراحل منحصر به خود را دارند. روش دیجیتال از سرعت و دقت بالایی برخوردار است اما نحوه قالب گیری دندان به روش سنتی با درصد پایینی از خطا همراه می باشد.