فشار دندان دادن و ساییدن دندان بر روی هم را اصطلاحا دندان قروچه می گویند. علت فشار دادن دندان ها روی هم استرس و اضطراب است که معمولا این اتفاق در خواب رخ می دهد. دندان قروچه به دلیل نامناسب بودن جایگاه دندان یا جای خالی دندان یا کجی دندان های به وجود می آید.
به دلایل گوناگونی ممکن یک فرد دچار دندان قروچه یا فشار دادن دندان ها شود، لازم به ذکر که با برخی از این علائم آشنا شوید:
در این چند سال اخیر پزشکان زیادی درباره علت فشار دادن دندان ها روی هم تحقیقاتی را انجام داده اند؛ اما هنوز به یک جواب قطعی و درست نرسیده اند. اما علت آن می تواند از عوامل فیزیکی، ژنتیکی و روانی باشد. لازم به ذکر که با علت فشار دادن دندان ها روی هم آشنا شوید:
در قسمت بالا به صورت خلاصه به این موضوع اشاره کردیم اما حال می خواهیم کامل درباره عوارض ساییدن دندان رو هم صحبت کنیم. در بعضی مواقع ساییدن دندان روی هم ممکن است منجر به شکستن، لق شدن یا از دست دادن دندان ها باشد.
حالت بد این اتفاق ساییدن شدن دندان ها است که به مرور ازبین می روند، در صورت صدمات شدید دندان ها فرد مجبور به روکش کردن، عصب کشی و یا پروتز های جایگزین برای دندان های از دست رفته است که شامل بریچ و ایمپلنت دندان می شود.
به احتمال زیاد در همان ابتدا که به دندانپزشک مراجعه می کنید او متوجه این موضوع می شود، اگر شوند و اثراتی از ساییدگی روی دندان باشد پزشک از شما سوالاتی را خواهد پرسید تا علت اصلی این موضوع را پیدا کند.
لازم به ذکر است که برای ارزیابی شدت آن، ممکن است موارد زیر مورد بررسی قرار بگیرد:
با بررسی این موارد پزشک به یک نتیجه مطلوبی می رسد.
زمان هایی که دندان پزشک بعد از بررسی موارد مورد نظر نتیجه می گیرد که علت فشار دادن دندان ها روی هم خواب فرد است؛ او را به یک متخصص خواب و روان درمانگر ارجاع می دهد.
متخصص خواب پزشکی است که در زمینه خواب فعالیت دارد. او تعیین می کند که این مشکل به دلیل اختلالات خواب مثل وقفه در تنفس در حین خواب است یا نه.
اگر این مشکل به دلیل اضطراب یا استرس باشد دندانپزشک شما را به یک رواندرمانگر ارجاع می دهد.
همانطور که در قسمت بالا به آن اشاره کردیم دندانپزشک بعد از بررسی این مشکل راه های مختلف درمانی را به شما پیشنهاد می دهد، یکی از این راه ها استفاده از محافظ دندان شبانه است.
اگر این مشکل به دلیل اضطراب و استرس باشد به شما کمک می کنند تا این موضوع را حل کنید، حتی اگر به دلیل مشکلات خواب این عارضه به وجود آمده باشد راه درمان مختص به آن را به شما آموزش می دهند. حال ما می خواهیم شما را با سایر روش های درمان آشنا کنیم که عبارت اند از:
متاسفانه این مشکل فقط مختص بزرگسالان نیست و ممکن است برای کودکان هم اتفاق بیفتد. با توجه به روند تحقیقات نشان می دهد که حدود ۱۵ تا ۳۳ درصد از کودکان نیز دچار این مشکل هستند. در کودکان بیشتر در دو زمان این مشکل رخ می دهد زمانی که دندان های شیری در حال بیرون زدن هستند و زمانی که دندان های دائمی در حال بیرون زدن هستند.
نکته قابل توجه این است کودکان بعد از گذراند این دو دوره این مشکل خود به خود ترک می شود. اما در بعضی از کودکان این مشکل در خواب به وجود می آید که به دلیل زیر می باشند:
همانطور که گفتیم این مشکل در کودکان نیز اتفاق می افتد اما راه های بسیار زیادی برای ترک کردن آن در کودکان وجود دارد. لازم به ذکر است که با بعضی از این راهکار ها آشنا شوید:
نکته حائز اهمیت این است که کودکانی که هنوز به پیش دبستانی نرفته اند نیازی به درمان ندارند و به مرور این مشکل حل می شود.
در این مقاله ما تلاش کردیم تا علت فشار دادن دندان ها روی هم را برای شما به صورت کامل توضیح دهیم. البته هرگاه شما متوجه وجود این مشکل شدید سعی کنید در اولین فرصت به یک متخصص دندانپزشک مراجعه کنید تا از آسیب های احتمالی جلوگیری کند.