دندان ها در حالت طبیعی و عادی سفید، زرد مایل به رنگ سفید می باشند. مینای دندان ها از مقدار زیادی کلسیم ساخته شده است، به همین علت سفیدی دندان ها به دلیل وجود کلسیم می باشد. پس می توان گفت کم شدن کلسیم در ایجاد لکه های سیاه بر روی دندان ها بسیار موثر میباشد.
علت سیاه شدن دندان ها به عوامل مختلفی مرتبط می باشد، که تشخیص این مشکل از سمت دکتر دندانپزشک قابل تشخیص می باشد. در متن زیر به عوامل مختلف بروز این مشکل میپردازیم:
همانطور که از این کلمه مشخص است بروز این مشکل از عوامل خارج از درون بدن انسان بروز می دهد و باعث بوجود آمدن تغییر رنگ دندان ها می شود.
استفاده مداوم از نوشابه های گازدار، قهوه، برخی از ادویه ها، خوراکی های دارای رنگ افزودنی و … باعث می شود به مرور رنگ دندان ها تغییر کنند، چون این رنگدانه ها به محض استفاده به دندان ها می چسبند و همین علت بر روی سطح مینای دندان اثر می گذارد.
بهتر است برای جلوگیری از این مشکل بعد از مصرف این مواد خوراکی از مسواک برای تمیز شدن دندان ها استفاده شود. در صورت عدم استفاده از مسواک و عادت بد غذایی پلاک هایی برروی سطح دندان ایجاد می شود که تبدیل به جرم سختی به اسم تارتار خواهد شد. تارتار باعث می شود رنگدانه ها به رنگ سیاه، خاکستری، قهوه ای تبدیل شوند. این مشکل علاوه برا اینکه ظاهری ناخوشایند و زشت به دندان ها می دهد باعث ایجاد بیماری های دهان و دندان می شود.
ضربه شدیدی که به دندان براثر تصادفات رانندگی یا برخورد با جسمی سخت ایجاد شود، باعث می شود جریان خون در پالپ متوقف شود و دندان می میرد؛ دندان مرده به رنگ سیاه تغییر می کند. پس می توان گفت یکی دیگر از علت های رنگ سیاه دندان ها دندان مرده می باشد.
عوامل داخلی ایجاد این مشکل مربوط به عفونت ها و پوسیدگی های لایه های زیرین دندان ها می باشد. به این نوع از عفوت ها، عفونت پالپ یا مغز دندان می گویند. این پوسیدگی حفره ای بسیار کوچکی در بین دندان ها ایجاد می کند و پس از مدتی این حفره ها عمیق تر می شوند و باعث خرابی داخلی دندان ها هستند، به همین علت این مشکل باعث می شود پس از چند ماه دندان ها ظاهری سیاه یا متمایل به قهوه ای پیدا کنند.
برای جلوگیری از بوجود آمدن این مشکل استفاده از نخ دندان با سایز مناسب و هر شش ماه یکبار مراجعه به دندانپزشک بابت چکاپ توصیه می شود.
افرادی که برای ترمیم دندان های خود از روکش استفاده می کنند، گاهی دیده شده با آنکه این مواد برای ترمیم و زیبایی به کار می روند و دچار پوسیدگی نمی شوند با این حال رنگدانه های آن ها سیاه میشود، که در زیر به این موضوع میپردازیم:
دندان ها هیچ وقت به سرعت تغییر رنگ نمی دهند و به همین علت بروز این مشکل دارای علایمی می باشد، که می توان متوجه شد دندان دچار سیاه شدن شده است.
وجود لکه های کوچک تیره ای قهوای در نقاط مختلف دندان از اولین نشانه های این مشکل می باشد. این نقاط کوچک اکثرا در نزدیکی خط لثه ایجاد می شود. وقتی رسوبات علت سیاه شدن دندان باشند، در خارج از دندان آسیاب یا داخل دندان های جلو تغییر رنگ ایجاد به وجود می آید.
رسوبات تا زمانی که باعث ایجاد لکه های تیره برروی دندان شوند و از بروز آن جلوگیری نشود ادامه خواهند داشت به همین خاطر این لکه ها رفته رفته بیشتر می شوند.
برای از بین بردن این لکه ها استفاده مداوم از مسواک و نخ دندان ابتدایی ترین و مهم ترین عملی می باشد که باید انجام شود، اما اگر این لکه ها به واسطه مسواک ازبین نروند، باید توسط پزشک متخصص با معاینه دندان و علت یابی ایجاد آن بررسی شود.
در این موارد اگر رسوبات داخل دندان باعث تغییررنگ دندان باشد دندانپزشک باید رسوبات را از بین ببرد، این روش اکثرا با جرم گیری دندان ها انجام می شود. دندان پزشک از دستگاه های اولتراسونیک با ایجاد ویبره به جهت ازبین بردن رسوبات استفاده می کند.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت سیاه شدن دندان ها برروی مینای دندان تاثیر می گذارد، این مشکل به دلیل علتهای مختلفی بروز می دهد. از جمله علتهای درونی که مربوط به مشکلات داخلی بدن و عوامل خارجی که در خارج از بدن دلالت دارد مرتبط می شود، ولی می توان از بروز سیاه شدن وپدیدآمدن لکه هابر سطح دندادن تا حدزیادی پیشگیری به عمل آورد.