جراحی دندان یخشی از پروسه های دندان پزشکی است که مربوط به دندان، لثه و دهان می شود. جراحی های دندان معمولا مربوط به استخوان فک و دندان ها هستند که شامل مجموعه ای از پروسه های مربوط به دندان و پروسه های پزشکی می شود.
نوعی از جراحی که شامل ریشه و یا مغز دندان می شود.
1-1-کانال ریشه: این جراحی مربوط به جراحی اندودنتیک است که توسط دندانپزشک جراح و متخصص به جهت درمان و ترمیم دندان آسیب دیده و بیمار با ریشه در معرض قرار گرفته و آسیب دیده انجام می شود. جراحی کانال ریشه شامل مراحی مانند خارج کردن ریشه آسیب دیده از زیر مینا دندان و دنتین (مغز دندان) برای تسکین درد و نجات یک دندان از افتادن و از دست رفتن است.
2-1-پالپوتومی: در این پروسه محفظه مغز دندان را باز کرده و بخش های عفونی شده را از دندان خارج می کنند. به طور جزئی تر بخواهیم بگویم فقط قسمت بیمار شده مغز دندان و یا پالپ خارج می شود و باقی دندان دست نخورده باقی می ماند و احتیاجی به جراحی کانال ریشه کامل نیست.
3-1-پالپکتومی: این پروسه شامل خارج کردن کامل پالپ از محفظه پالپ است که به دلیل کاهش و تسکین درد انجام می شود. هنگامی این جراحی انجام می شود که انجام پالپوتومی امکان پذیر نباشد و تمامی پالپ دندان عفونی، ملتهب و بیمار شده است. پس از این خارج سازی کانال ها پاکسازی می شوند.
4-1-اپیکواکتومی: انی جراحی برای مواقعی است که جراحی کانال ریشه برای از بین بردن درد کافی نیست. این پروسه قطع و حذف انتهای ریشه شامل حذف نوک و یا انتهای ریشه با وارد شدن به درون لثه ها و با جراحی خارج کردن بخش های دارای عفونت می شود.
این مورد نوعی از جراحی دندان است که شامل پروتز های دندان و یا جایگزینی پروتز دندان می شود.
1-2-تاج دندان: این کپ ها و تاج ها از مواد زیست سازگار مختلفی مانند طلا، آلومینیوم، سرامیک و … ساخته می شوند. تاج دندان بر روی دندان هایی که از قبل مرده اند و یا باید جراحی کانال ریشه به جهت کشتن آن انجام شود قرار می گیرند. برای قرار گیری تاج بر روی دندان، دندان زیرین باید تغییر شکل پیدا کند.
1-2-ونیر: ونیرها نیز مانند تاج دندان روی دندان قرار می گیرند با این تفاوت که فقط سطح جلویی آن را می پوشانند. آن ها تاثیری بر تقویت توانایی جویدن دندان ندارند، بیشتر جنبه زیبایی دارند. برای کاشت ونیر به دریل کردن زیاد دندان زیرین جهت تغییر شکل زیاد احتیاجی نیست.
3-2-بریج: اگر یک و یا چند دندانتان را کشیده اید و فضاهای خالی بین دندان هایتان ایجاد شده است، می توان برای پر کردن این گپ ها از بریج دندان استفاده کرد. برای کاشت بریج دندان به دندان ها مجاور گپ احتیاج است. با توجه به انواع مختلف بریج دندان به یک یا دو دندان مجاور نیاز پیدا می شود. دندان های مجاور متناسب با قالب، تراشیده و تغییر شکل می یابند.
4-2-ایمپلنت: ایمپلنت ها جایگزین مناسبی برای بریج ها هستند از آن جایی که احتیاجی به تراشیدن دندان نیست و بعد از کاشته شدن هیچ تفاوتی با دیگر دندان ها ندارد. کاشت ایمپلنت دندان به این صورت است که ایمپلنت تیتانیومی به عنوان ریشه در استخوان فک کاشته و سپس اباتمنت و تاج دندان بر روی آن سوار می شوند. ایمپلنت ها نسبت به دیگر روش ها از ماندگاری بیشتری برخوردارند. به این نکته توجه کنید، برای گرفتن نتیجه عالی کاشت ایمپلنت، به بهترین متخصص ایمپلنت تهران مراجعه کنید.
5-2-دندان مصنوعی: دندان های مصنوعی جزئی و یا یک ست دندان مصنوعی، همانند بریج دندان با تکیه بر دندان های مجاور کاشته می شوند. منتها برخلاف بریج دندان نیازی به تراشیدن دندان ها نیست.
این پروسه به این طریق است که ابزار ارتودنسی بر روی دندان ها به سبب تغییر و اصلاح جای دندان ها و کمک به جویدن راحت تر قرار می گیرد.
شاخه ای پروسه های جراحی دندان است که بر روی لثه ها و یا بیماری های لثه مانند ژنژویت کار می کند.
در این مقاله تلاش کردیم پروسه های جراحی دندان را تا حد امکان نام برده و بینشی از آن را به شما بدهیم. راجع به هر یک از این پروسه ها در مقالات دیگر توضیحات جامعی ارائه داده شده است. می توانید با مراجعه به سایت و بخش مقالات از دیگر مطالب نوشته شده نیز بهره ببرید.
دکتر آریام، متخصص ایمپلنت و انواع جراحی های پیشرفته لثه، برای اصلاح لبخندتان و بخشیدن دندان هایی سالم و سفید و همچنین لثه هایی سالم به شما، در خدمتگزاری حاضر است.