چیزی که مسلم است حتی با مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان نیز نمی توانید بگویید کلیه جرم بر روی دندن ها را تمیز کرده اید و این جرم و رسوبات می تواند در طول زمان بر روی دندان ها شکل بگیرد و ممکن است خطرات جدی برای سلامتی دندان ها و لثه ها ایجاد نماید.
این خیلی مهم می باشد که این رسوبات، جرم ها و مواد سمی توسط دندانپزشک متخصص برداشته شود. این عمل احتمال به بیماری ها را کاهش می دهد یا پیشگری کننده یا درمانی برای بیماری های لثه می باشد.
( دکتر میثم آریام، متخصص جراحی لثه و ایمپلنت، فوق تخصص ایمپلنت و جراحی های پیشرفته )
جرم گری و اسکیلینگ دندان کاری که انجام می دهد این است که رسوبات را از روی سطح دندان و زیر خط لثه با یک اسکیلر آهنی یا اسکیلر التراسونیک می تراشد و از سطح دندان پاک می کند. این رسوبات به طور طبیعی از غذا و بزاق دهان در طول زمان تولید می گردند و باید بصورت مکانیکی از سطح دندان ها پاک شوند.
اهمیت اسکیلینگ را اینگونه می توان عنوان نمود که اگر بیماری لثه و جرم دندان پیشرفت کند حفره ای که بصورت طبیعی بین لثه و دندان شما قرار دارد عمیق تر شده و به این رسوبات اجازه می دهد به قسمت های پایین تر بروند که این موضوع سبب می شود لثه ورم کند و همچنین تراکم استخوان کاهش پیدا کرده و در انتها موجب عفونت و از دست رفتن دندان می گردد. هدف اصلی اسکیلینگ از بین بردن این رسوبات و محکم تر شدن لثه می باشد.
خیر جرم گیری دندان معمولاً بدون بی حسی انجام می پذیرد و عملیات دردناکی نمی باشد. بعد از جرم گیری و رسوب زدایی، لثه ها برای مدتی بی حس می باشد که در صورت رعایت کامل بهداشت دهان و دندان و مسواک مرتب در طول روز و نخ دندان، لثه ها خیلی سریع به حالت سالم و صورتی رنگ تبدیل می گردد.
در انواع جرم گیری می توان گفت که دو نوع جرم گیری داریم
جرم گیری معمولی دندان برای از بین برن جرم های نرم و رسوبات بالای لثه است و می توان گفت در افرادی که بهداشت دهان و دندان را بخوبی رعایت کرده اند، بوجود آمدن این رسوبات کمتر می باشد. این فرآیند اگر بر روی دندان ها و لثه های سالم انجام شود یک روش پیشگیرانه برای جلوگیری از بیماری های لثه می باشد. در جرم گیری معمولی خونریزی لثه خیلی کم می باشد و یا اصلاً وجود ندارد. نکته قابل توجه در جرم گیری معمولی این می باشد که در این روش دندان های شما پولیش داده می شود اما لزوماً باکتری ها دهان شما از بین نمی رود، و در این نوع جرم گیری باکتری هایی که زیر لثه قرار دارند هدف قرار نمی گیرند، و در نهایت توصیه می شود این نوع جرم گیری دو بار در سال انجام گیرد.
جرم گیری عمیق دندان ها نیز شامل از بین بردن باکتری ها و رسوبات سخت شده در جلو و پشت دندان ها و زیر لثه می باشد که این باکتری ها می تواند تاثیر بدی روی سیستم ایمنی بدن بگذارد. این روش جرم گیری یک روش تهاجمی بوده و برای کسانی لازم می باشد که خطر ابتلا به ورم لثه و یا بیماری های لثه را دارند. این روش شامل اسکیلینگ ریشه همراه با جرم گیری می باشد.
اسکیلینگ ریشه به معنی تمیز کردن ریشه و همچنین خارج کردن قسمت های خراب دندان می باشد. در این روش ممکن است که شامل جرم گیری لثه و زیر لثه ها باشد، از بی حسی موضعی استفاده می گردد.
این روش جرم گیری ممکن است یکی از مراحل درمان جهت بیماری های دندانی و با تجویز دندانپزشک انجام پذیرد. جرم گیری عمیق اصولاً در دو جلسه انجام می شود در یک جلسه یک طرف دهان و 2 الی 3 هفته بعد طرف دیگر دهان درمان می شود.