روش کاشت ایمپلنت دندان بهترین روش جایگزینی دندان های از دست رفته می باشد به این دلیل که با کاشت ایمپلنت با قرار گرفتن پایه فیکسچر ایمپلنت درون استخوان فک، این پایه مانند ریشه دندان عمل می کند و دیگر آسیبی به دندان های مجاور شما نمی رسد و از بعد زیبایی هم ایمپلنت می تواند رضایت بیمار را تا حد مطلوبی برآورده نماید و مانند دندان طبیعی عمل می کند.
و دلیل دیگر موفقیت ایمپلنت این می باشد که طول عمر ایمپلنت بسیار طولانی می باشد و حتی در صورت انجام مراقبت های مناسب می تواند مادام العمر برای بیمار کار کند.
پس از انجام مراحل کاشت ایمپلنت سه قطعه فیکسچر و اباتمنت و تاج چینی درون دهان فرد قرار می گیرد اما قبل از تکمیل کاشت ایمپلنت دندان از قطعات دیگری نیز استفاده می گردد که در ادامه می خواهیم به آنها بپردازیم:
پایه فیکسچر ایمپلنت از مهمترین اجزای ایمپلنت می باشد زیرا ایمپلنت بدون این قطعه معنایی ندارد. فیکسچر ایمپلنت درون استخوان فک قرار داده می شود و با استخوان فک در طی پروسه درمان جوش می خورد و مانند ریشه دندان از دست رفته عمل می کند.
شکل ظاهری فیکسچر مانند پیچ است که در قبل تر مانند میخ بوده است و جنس فیکسچر اصولاً از آلیاژ تیتانیوم می باشد و البته جنس های زیرکونیا که سفید رنگ می باشد و از سرامیک بسیار مستحکم است و در دندانپزشکی استفاده می شود نیز برای فیکسچر وارد بازار شده است.
کاوراسکرو از قطعات ایمپلنت بوده و پیچ کوچکی است که پس از قرارگیری فیکسچر در استخوان فک، به سرعت روی فیکسچر نصب می شود تا سطح داخلی فیکسچر پوشانده شود.
در واقع عملکرد کاور اسکرو جلوگیری از نفوذ آلودگی، باکتریها، خون و بافت لثه درون فیکسچر ایمپلنت می باشد.
کاوراسکرو تا زمان مرحله بعدی جراحی یعنی بسته شدن هیلینگ به روی فیکسچر قرار می گیرد، معمولاً کاور اسکرو همراه فیکسچر در یک بسته بندی به فروش می رسد مگر در مواردی خاص که کاوراسکرو جداگانه خریداری می شود.
هیلینگ اباتمنت یا جنجیوال فرمر بعد از 4 الی 8 هفته به روی پایه فیکسچر ایمپلنت قرار می گیرد.
هیلینگ بسته به تشخیص متخصص ایمپلنت بعد از طی مدت 2 الی 3 ماه به جای کاوراسکرو بسته می شود، عملکرد هیلینگ این است که باعث شکل گیری بافت لثه در اطراف ایمپلنت می شود و همچنین مانع نفوذ جسم خارجی داخل ایمپلنت می شود. بعد از اینکه هیلینگ بسته شد و گذشت 1 الی 2 هفته متخصص ایمپلنت هلینگ را باز می کند و ایمپرشن کوپینگ را برای قالب گیری بجای آن می بندد. سپس دوباره هیلینگ را در همان جلسه بسته تا دندان بیمار آماده گردد.
هیلینگ اباتمنت دارای سایزهای متنوعی می باشد و با توجه به اندازه فیکسچر و شرایط لثه بیمار انتخاب می شود.
بهترین متخصص ایمپلنت از ایمپرشن کوپینگ برای قالب گیری از ایمپلنت در دهان بیمار استفاده می نماید. به وسیله ایمپرشن کوپینگ، مکان دقیق فیکسچر و در نهایت در فک مدل سازی شده (کست) تعیین می شود و ایمپرشن کوپینگ دو نوع دارد:
در روش بسته، ايمپرشن کوپينگ ها توسط پيچ هایی از محل سوراخ شده قاشقک (تری) باز شده و ايمپرشن کوپينگ ها در درون ماده قالب گيری باقی می ماند.
در نتیجه بر روی قالب اوليه مشخص است و پس از ساختن تری اختصاصی در آن قسمت سوراخ هایی تعبيه می شود که پيچ ها از آن عبور می کنند.
در این روش بعد از setting time ماده قالب گيری پيچ ها توسط آچار مخصوص از روی ايمپرشن کوپينگ باز کرده و ايمپرشن از دهان خارج می شود.
آنالوگ قطعه ای برای مدل سازی فک بیمار می باشد.
2 الی 3 ماه بعد از جراحی و پس از قالب گيري، آنالوگ به ايمپرشن کوپينگ يا همان ترانسفر کوپينگ پيچ مي شود تا نقش فیکسچر را روي مستر کست يا قالب اصلي ايفا نماید و در هنگام قالب ريزي گچ اطراف آن را احاطه مي شود تا دقيقاً وضعيت دهان بيمار روي مستر کست مشخص شود. سپس ايمپرشن کوپينگ را با استفاده از آچار مخصوص خود باز و از قالب اصلي جدا کرده و در نهایت فوق تخصص ایمپلنت به منظور مدل سازی فک بیمار، آن را به لابراتوار ارسال می کند تا لابراتوار اباتمنت مناسب را انتخاب کرده و تاج دندان را متناسب با فک و سایر دندان های بیمار بسازد.
اباتمنت به عنوان واسطه ای برای نصب دندان پروتزی (تاج دندان) به روی فیکسچر می باشد.
اباتمنت ها به چند صورت Ball ،Locator ،Temporary ،Multi-unit ،Solid ،UCLA ،Cemented و Angled با قطرها، کلارهای متفاوت و اشکال گوناگون عرضه می گردد. نقش اساسي آنها در ساخت سوپراستراکچر يا پروتزهاي ايمپلنت مي باشد که بطور کلي پروتزهاي ايمپلنت به صورت پيچ شونده و يا سيمان شونده هستند.
امروزه در اکثر سيستم هاي ايمپلنت، اباتمنت هاي زاویه دار از 5 تا 25 درجه وجود دارد و در مواردی که جراح نتوانسته باشد ايمپلنت را عمود در استخوان بيمار قرار دهد از آنها استفاده مي شود.
در بعضي سيستم ها همان ايمپرشن کوپينگ که با آن قالب گیری انجام گرفته است، تکنسين در لابراتور آن را به اباتمنت تبديل کرده و پروتز (تاج دندان) را روي آن مي سازد.
در مرحله آخر نیز پس از ساخته شدن اباتمنت و تاج دندان در آزمایشگاه این تاج سرامیکی با کمک اباتمنت به پایه فیکسچر دندان متصل می شود. بايد توجه داشته باشيد كه تاج دندان ايمپلنت يكي از مهم ترين اجزاي ايمپلنت دندان ميباشد.
3 دیدگاه ها
سلام
آیا امکان دارد برای ایمپلنت یک دندان فیکسچر از یک شرکت مثلا آمریکایی استفاده کرد ولی اباتمنت را از یک شرکت کره ایی؟
سلام، خدا قوت دکتر. عالی بود. روان و کامل.
فیکسچر ایمپلنت برام نصب شده، شرکت سوئیسی غیر فعال شد. قسمت تاج و آنالوگ را دو بار روی آن نصب کرده اند، باز آبانتمنت و تاج از جاش در آمده. راهنمایی میفرمایید؟ اگر لازم میدونید بیام مطب.
سلام دوست عزیز
برای حل این مشکل باید به مطلب مراجعه نمایید تا ایمپلنت دندان به طور کامل بررسی شود.