پیش از بررسی این که آیا ایمپلنت مادام العمر است؟، توضیح مختصری درباره ایمپلنت دندان بیان می کنیم. ایمپلنت دندان یکی ازبهترین، طولانی ترین و گران ترین روش ها برای جایگزینی دندان است.
ایمپلنت دندان پایه فلزی پیچ مانندی است از جنس تیتانیوم که توسط دندان پزشک داخل استخوان فک، جایگزین دندان از دست رفته، کاشته می شود.
پس از زمان کوتاهی سلول های استخوانی در اطراف ایمپلنت، طی فرآیند استخوان سازی طبیعی، رشد می کنند و پس از آن ایمپلنت به عنوان ریشه مصنوعی مورد استفاده قرار میگیرد. برای تحمل راحت تر فشار در برابر جویدن، بهتر است که ایمپلنت ها به صورت گروهی به هم متصل روکش شوند تا مجزا.
دلیل استفاده از تیتانیوم در ایمپلنت این است که تیتانیوم سازگار با بدن می باشد و بدن آن را رد یا اصطلاحا ریجکت نمی کند.
مقاله ایمپلنت دندان به روش پانچ را هم مطالعه بفرمایید.
میتوان به درمان نسبتا طولانی و هزینه بسیار بالای کاشت آن اشاره کرد.
برای انجام ایمپلنت دندان بهتراست که تا سن 18 سالگی صبر کرد تا شکل اسکلت صورت کامل گردد، در غیر این صورت امکان دارد عمر ایمپلنت دندان کوتاه شود.
موفقیت در ایمپلنت بستگی به استحکام استخوان و تراکم کافی دارد لذا در کودکان و نوجوانان به دلیل اینکه در دوره رشد و نمو هستند، کاشت ایمپلنت دندان توصیه نمی شود بهتر است که این افراد روش جایگزینی دیگری را انتخاب کنند.
برای سنین بالا هیچ محدودیت سنی در کاشت ایمپلنت وجود ندارد؛ فقط مهم ترین عامل سلامت دهان، تراکم و کیفیت استخوان فک، مراقبت و بهداشت ایمپلنت است.
طول عمر ایمپلنت وابسته به جراح ایمپلنت می باشد به دلیل اینکه اگر متخصص ایمپلنت اصول را رعایت کند تحلیل استخوان دور ایمپلنت کم تر خواهد بود و در نتیجه طول عمر ایمپلنت زیاد می شود. همین طور اگر ضخامت استخوان در ناحیه ایمپلنت کم باشد باعث تحلیل استخوان می شود و طول عمر ایمپلنت را می کاهد.
فشار روی روکش ایمپلنت نباید بیش از حد باشد. گیر کردن مواد غذایی در اطراف روکش ایمپلنت نباید اتفاق بی افتد، چرا که سبب تحلیل استخوان و کاهش طول عمر آن می شود.
برای این که تراکم استخوان افزایش یابد می توان از روش پیوند استخوان استفاده کرد. نشانه های فک از دست رفته معمولا بیماری، عفونت، تروما و افتادن دندان است. حدود ده درصد مردم از این روش استفاده می کنند.
برخلاف دندان های طبیعی ایمپلنت ها زیاد در معرض پوسیدگی نیستند اما این به این معنی نیست که مسائل بهداشت ایمپلنت دندان رعایت نگردد. میکروب ها و جرم ها در اطراف ایمپلنت دندان قرار می گیرند و سبب تحلیل استخوان می شوند
اگر به خوبی از دندان کاشته شده مراقبت گردد ایمپلنت دندان بیش از 40 سال محکم و استوار باقی می ماند.
افرادی که بهداشت را رعایت نمی کنند و دیابت بالا دارند و افراد سیگاری حرفه ای برای کاشت ایمپلنت مناسب نیستند.
روش تک مرحله ای: پایه ایمپلنت روی فک قرار داده می شود که بیرون از لثه است و پس از چند ماه التیام، تاج و ایمپلنت قرار میگیرند.
روش دو مرحله ای: در این روش به جراحی نیاز است که ایمپلنت دندان در استخوان فک قرار می گیرد و پس از بهبود زخم، در جراحی دیگری ایمپلنت، تاج موقت و ترمیم آن را انجام می دهند.
ده تا دوازده میلی متر طول ایمپلنت استاندارد می باشد. در شرایط معمول تحلیل اطراف استخوان ایمپلنت در حدود دهم میلی متر است. با رعایت شرایط بهداشتی به عمر صدساله ایمپلنت میتوانیم امیدوار باشیم. انجام کار درست دندان پزشک و رعایت بهداشت ایمپلنت میتواند مادام العمر باشد البته شرط آن استفاده از ایمپلنت های با کیفیت است.
تعداد ایمپلنت مورد نیاز برای افردی که کاملا بدون دندان هستند:
درصورتی که 14 دندان ثابت نیاز داشته باشند، 8 ایمپلنت کفایت می کند و در صورتی که افراد از حدود 12 دندان خود راضی هستند 6 ایمپلنت کفایت می کند.
ایمپلنت بهتر است بعد از کشیدن دندان بلافاصله انجام شود چرا که تحلیل استخوان به حداقل می رسد، ولی در صورتی که دندان چرک داشته باشد پس از مصرف یک دوره آنتی بیوتیک و گذشت یک ماه، ایمپلنت انجام می شود.
همان طور که از دندان های معمولی محافظت می کنید همان طور هم برای افزایش طول عمر ایمپلنت باید از آن محافظت شود.